Terapia PRP sau regenerarea tesuturilor cu propriile celule sanguine

Surprinzator, aceasta terapie nu este nici pe departe una noua, primele incercari de utilizare a trombocitelor dateaza de cel putin 40 de ani, (sfarsitul anilor ’70), iar prima utilizare stiintifica documentata a fost inregistrata in anii  ‘80, in chirurgia cardiaca.

Terapia PRP reprezinta o optiune revolutionara de abordare terapeutica a diferitelor aspecte legate de fenomenul imbatranirii tesuturilor, bazandu-se pe  efectele regenerative ale numerosilor factori de crestere si citokine aflati in componenta unor celule sanguine numite trombocite.

Terapia PRP este o alternativa de regenerare a tesuturilor cu propriile celule sanguine. Despre ce este vorba?

Avansul stiintific realizat in ultimul deceniu in domeniul geneticii si al biologiei celulare a condus la  descoperirea unui numar impresionant de noi molecule biologice cu rol major in procesele de inflamatie si reparatie tisulara (a tesuturilor), aflate in componenta celulelor sanguine.

De aici si pana la utilizarea acestor substante miraculoase in medicina regenerativa  a fost doar un pas. Domenii reprezentative ale acestei heterogene si extinse ramuri medicale, precum rejuvenarea faciala in medicina estetica, recuperarea post-traumatica in medicina sportiva, implantul dentar si aditia osoasa in chirurgia buco-maxilo-faciala, tratamentul alopeciei androgene, dar si managementul durerii, au folosit acest tip de terapie cu rezultate contradictorii dar, nu in ultimul rand, spectaculoase.

Ce inseamna PRP?

 

Care este stiinta tin spatele PRP

Cum se obtine PRP