Stiinta din spatele PRP

Fiecare dintre noi, la un anumit moment in viata, am suferit un eveniment traumatic la nivelul pielii, fie ca ne-am taiat la deget cand curatam cartofii, fie ca ne-am julit genunchii la orele de sport ori pentru ca ne-am intepat accidental cand incercam sa coasem ceva. Astfel de accidente se intampla mereu, si bineinteles ca, de fiecare data, din locul leziunii curge sange. Asta inseamna ca tesutul a fost lezat suficient de serios incat anumite vase de sange sa fi fost deschise. Din acel moment organismul incearca doua actiuni: pe de o parte sa limiteze pierderea de sange si pe de alta parte sa declanseze procesele de reparare a tesutului vatamat (reparare tisulara, in termeni medicali).

 

Prima etapa este cea de sigilare a locului unde se afla bresa vasculara, realizand cu ajutorul factorilor de coagulare o retea de fibrina in care se prind hematiile si trombocitele, formand binecunoscutul cheag de sange.

 

Dupa o anumita perioada, observam ca la nivelul plagii apare un lichid galbui-opalescent, care este, de fapt, limfa. Este inceputul celei de-a doua etape, cea de inflamatie (promovata de substantele proinflamatorii precum prostaglandinele) si regenerare tisulara (realizata de factorii de crestere continute in trombocite).

Ce fac trombocitele in acest caz?

Trombocitele lucreaza in doua moduri: odata intervin in procesele de reparatie a tesuturilor lezate prin actiuni mecanice extrinseci, si pe de alta parte realizeaza si regenerarea tisulara a organelor uzate prin procesul de imbatranire. Ele pot sa atraga la nivelul tesutului lezat sau imbaranit o serie intreaga de celule stem, care odata ajunse la locul vizat incep sa se multiplice si sa se metamorfozeze in orice tip de tesut necesar.

Trombocitele sunt niste celule sanguine formate in momentul cand formatiuni citoplasmatice ale megakariocitelor (celule progenitor din maduva osoasa) sunt eliberate in sange la momentul maturitatii lor. Au o forma ovala si sunt de dimensiuni mici, nu au nucleu dar contin organele precum mitocondrii, tubuli si niste formatiuni pline cu substante chimice, numite granule.

Trombocitele contin doua tipuri unice din aceste ultime organele: granulele alfa si granulele dense. Granulele alfa sunt cele care prezinta interes pentru noi, intrucat contin o gama larga de proteine cu rol in hemostaza, dar si factori de crestere si citokine. Granulele dense contin factori ce ajuta in procesul de agregare trombocitara in cursul hemostazei (ioni de calciu, serotonina, ADP).