Ce inseamna PRP?

PRP este un acronim (Platelet Rich Plasma) care descrie o fractiune a sangelui obtinuta prin centrifugarea acestuia in conditii specifice. Simplist explicat, sangele are in componenta sa o parte lichida numita plasma si o parte alcatuita din celulele sanguine, respectiv hematii (globulele rosii), leucocite (globulele albe) si trombocite. In urma centrifugarii sangelui se obtin trei fractiuni:

  • componenta alcatuita numai din hematii, gasita la baza tubului folosit pentru centrifugare, de culoare rosie.

 

  • componenta de culoare opalescenta situata la suprafata, numita PPP – Platelet Poor Plasma – plasma saraca in trombocite, care contine numai plasma, fara componente celulare.

 

  • portiune extrem de redusa cantitativ, aflata intre cele doua, care este PRP – plasma bogata in trombocite. Aceasta este componenta care se injecteaza in vederea obtinerii regenerarii tisulare. Tehnic vorbind, PRP nu contine doar trombocite, ci si intreaga populatie de celule albe, bogata si ea in factori de regenerare.

 

Popularitatea acestei metode de regenerare a tesuturilor, folosind componente din propriul sange (trombocite si celule albe), a atins un maxim in ultimii ani, odata cu aparitia in presa internationala a unor articole care dezvaluiau faptul ca anumite personalitati importante ale sportului mondial, precum Tiger Woods (golf), Rafael Nadal si Maria Sharapova (tenis) sau Kobe Bryant (baschet), si-au datorat recuperarea miraculoasa si revenirea rapida in domeniul competitional datorita apelarii la acest tip de terapie. Bineinteles ca aparitia in emisiunile TV a anumitor figuri mondene precum Kim Kardashian sau a supermodelului israelian Bar Rafaeli, care au declarat ca au apelat la PRP pentru mentinerea aspectului tanar al pielii, nu a facut decat sa produca o explozie de interes fara precedent fata de aceasta procedura.

Terapia PRP este recomandata si deja pe scara larga utilizata in tratarea sau in pregatirea ovarelor pentru o viitoare sarcina, dar si pentru rejuvenarea ovariana care prelungeste sanatatea si tonusul femeilor aflate in premenopauza sau chiar la menopauza.